Такмичење у беседништву

20190510 181603

Секција реторике и беседништва Економско-трговинске школе, коју води професорица Ержебет Леринц, и ове године организовала је, 10. маја, у школској медијатеци, седмо по реду, школско такмичење у беседништву. Можемо да се похвалимо чињеницом да је ово једина средња школа у Кикинди која негује реторику и беседништво. Лепоречје је од давнина врлина сваког појединца. Цицерон је рекао да говорник „мудрим речима обузима дух, лепим речима милује ухо, покреће срце народа, уклања сумње, пружа одлучујуће савет, штити невине, подстиче невољне, спасава потиштене, ослобађа прогоњене, дозива заблуделе, надвладава противнике, придобија колебљиве, преобраћа сумњичаве, подупире правду, оповргава неправду и са истом снагом брани и напада.

Беседништво и реторика нас прате целог живота. Зато се ученици у секцији труде да усаврше начине и вештину како да убедљивим говором изразе своје мисли и мењау туђе. У Економској школи ученици се спремају за живот. Циљ чланова секције је да се изграде успешни, млади људи, који ће својим делима и речима мењати свет на боље. Зато полазимо од истине, правде и правичности. У складу са овим опредељењима

овогодишње школско такмичење је имало само једну тему: „Искреност је прво поглавље књиге мудрости“.

Према оцени чланова жирија, најбољу беседу је имала Мирослава Голушин, ученица 3.2 одељења а по оцени публике то је беседа Анђеле Немет из 2.1 разреда. Анђела је уједно, по оцени жирија, који су сачињавали професори Школе освојила и треће место. Друго место је заузела Александра Докић из 2.1 одељења.