Државна трговачка академија формирана је 1946. године у Белој Цркви, потом је премештена у Кикинду, а 1948. године прерасла је у Економску школу. Након прве године рада, Главни народни одбор АП Војводине, решењем број 1205 од 19. августа 1947. године, донео је одлуку да се Школа из Беле Цркве премести у Кикинду што је и учињено.


Савет за просвету НР Србије јуна 1958. године усвојио је предлог НО среза у Кикинди и донео одлуку о отварању Економске средње школе у Кикинди. Од 1958. године ова школа два пута мења свој назив. Од јуна 1993. године, када је обављена последња регистрација, она носи назив Економско-трговинска школа.


Школа обавља образовно-васпитну делатност остваривањем плана и програма стручне школе за подручје рада

– економија, право и администрација (економски техничар, финансијски техничар, финансијски администратор-оглед, пословни администратор-оглед, службеник у осигурању-оглед, техничар обезбеђења); за подручје рада

– трговина, угоститељство и туризам (туристички техничар, туристички техничар-оглед, трговински техничар, трговац, конобар, кувар, посластичар); за подручје рада

– економија, право и администрација и трговина, угоститељство и туризам (комерцијалиста) и специјалистичко образовање у трајању од годину дана за подручје рада – трговина, угоститељство и туризам (посластичар специјалиста и трговачки менаџер).


Проширена делатност школе је графичка делатност, трговина на мало: књигама, канцеларијским материјалом и прибором као и пружање рачуноводствених услуга и услуга обраде података, а ту је и учење страних језика, психолошко саветовање, школа плеса.


Ученици Економско-трговинске школе су редовни учесници Сајма виртуелних предузећа, Сајма професионалне оријентације, Сајма омладинских идеја, квиза „Колико се познајемо“, такмичења у математици „Кенгур без граница“ као и свих такмичења ученика средњих школа под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије.


Економско-трговинска школа из Кикинде негује и дугогодишњу сарадњу са Немачком организацијом за техничку сарадњу GTZ и „Wilhelm Röpke Schule“ из Етлингена (Немачка) – Пројекат „Партнерство на делу“, сарађује и са Српском гимназијом „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара (Румунија), Економским факултетом из Суботице, СО Кикинда, Црвеним крстом као и бројним привредним, банкарским и осигуравајућим организацијама у граду и шире.