У среду, 6.12.2023.године, у просторијама медијатеке Економско-трговинске школе у Кикинди, одржали смо традиционалну економску трибину под називом „Oбука за потенцијалне преузетнике“.

 У циљу јачања предузетничког духа као и развоја и јачања домаће привреде, Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат из Зрењанина,  уз подршку Министарства привреде и Развојне агенције Србије, у Економско-трговинској  школи организовао је  обуку намењену потенцијалним (будућим) предузетницима. С тим у вези, Економску школу је посетио пројектни менаџер Регионалног центра за друштвено економски развој – Банат Дејан Ненадовић.

Циљ ове трибине, као и претходних, јесте да нашим ученицима приближимо теме и трендове у области економије, али и изазове и шансе присутне у нашем привредном окружењу. У одабиру овогодишње теме руководили смо се чињеницом да се наши ученици – матуранти налазе на једној од животних раскрсница и да ће им понуђена тема бити од драгоцене помоћи у будућности у решавању дилеме која стоји пред њима: да ли да оснују сопствени посао и на који начин то да ураде.

           Трибини је присутвовало 27 ученика матурантског одељења  IV/2 смер − комерцијалиста.

Пројектни менаџер Дејан Ненадовић је, после краћег представљања, причао о започињању сопственог посла, а након тога су ученици  имали прилику да добију информације о важности теме као што је предузетништво. Обука  је у првом делу била  теоријског типа (увод у предузетништво, регистрација предузећа, порези и доприноси, конкурси за почетнике у бизнису и увод у бизнис план), док је други део био опредељен за практичан део, односно писање бизнис плана (најчешће према форми Националне службе за запошљавање). Саме активности су  биле радионичарског типа, тако да су се ученици укључивали током целог предавања.

На крају економске трибине свим присутним ученицима су подељени сертификати – потврде о успешно завршеној обуци. Потврда о завршеној обуци је обавезан део документације која се предаје приликом аплицирања за субвенцију за самозапошљавање (отварање предузећа – конкурс самозапошљавања код Националне службе за запошљавање) као и за друге конкурсе. То значи да ће на основу ове обуке и добијене потврде сви наши ученици, уколико реше да самостално започну свој посао и отворе предузетничку радњу или привредно друштво, моћи да конкуришу за бесповратна средства/субвенције код Националне службе за запошљавање и код других институција.

Наставници Станислав Завишин и Дубравка Варађанин