У уторак, 20.9.2022. године, ученици Економско-трговинске школе, Марија Билић, Тијана Грбић (4.1) и Жарко Утржен (3.1) заједно са професорком Душицом Јованов присуствовали су информативном састанку ОПЕНСА, поводом расписаног конкурса.

         Омладински савез удружења ОПЕНС, у партнерству с градом Новим Садом, Градском управом за спорт и омладину, Покрајинском владом, Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину, Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице и Матицом српском, расписује конкурс за писање кратких прича на тему (задатих) српских народних пословица, за ученике који похађају средње школе са седиштем на територији АПВ, као и за средње школе са седиштем на територији АПВ. Конкурс траје до 10.10.2022.

         Како су истакли организатори састанка, овај конкурс не захтева најбољи литерарни рад, него уникатну и креативну идеју и причу која ће служити као основа за креирање кратког анимираног филма. Овај конкурс је такође и доказ да се старе пословице могу применити и у савременом добу, да је њихово значење и поука свевременска.

        Присутни су погледали и пројекцију два победничка рада.

 Нешто више о сарадњи Матице српске и ОПЕНСА можете да погледате на линку:

 Неке од кратких анимираних филмова можете да погледате на линку:

  Све детаље о конкурсу можете да прочитате:

https://storage.googleapis.com/stateless-opens2019-rs/2022/09/595fba35-opens-poslovice_vanvremenske_mudrosti-konkurs-2022.pdf