Научни клуб Центра за стручно усавршавање у  Кикинди обележио је Европску ноћ истраживача у периоду од 26. до 30. септембра. У сарадњи са Народним музејом и Високом школом струковних студија за образовање васпитача, био је  домаћин истраживачима и свим љубитељима науке из Кикинде.

У склопу Ноћи истраживача, 26.9.2022. године, 23 ученика Eкономско-трговинске школе I1, I3, I4, II4  и III3 одељења присуствовалo je предавању о  теми Случајна башта. Требало је да учесници, заједно с реализаторима, оду на терен да сакупљају биљке, али због кише је та активност  изостала. Уместо те активности, ученици су погледали филм о прикупљању узорака. Слушали су и  предавање о повезаности ботаничких налаза разних врста биљака из околине Кикинде и уметности у визуелно-ликовној реинтерпретацији (од скице до заједничког ликовног рада − колажа, хербаријума силуета, дигиталног хербаријума). Реализатори су били др Милорад Степанов сликар и стручни консултант мр Надежда Мирковић, биолог- ботаничар.

Предавање се одржало у просторијама Високе школе струковних студија за образовање васпитача у  Кикинди. Предавању је присуствовала и професорица Емила Кленанц.

27. 9. 2022. Кикинда                                                    Емила Кленанц, проф.