Српски језик и књижевност – обележавање јубилеја

По препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а и по традицији рада професорки српског језика и књижевности у Економско-трговинској школи, обележен је 10.12.2021. још један значајан јубилеј – 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иву Андрићу.

      Професорке Љубица Колунџић, Душица Јованов и Рајна Цветковић посветиле су час овом великану историје српске књижевности, писцу који је уткао у књижевност и своју другу љубав – историју. 

        Aндрић, у својој беседи „О причи и причању“ на додели Нобелове награде, истиче: „Свак прича своју причу по својој унутарњој потреби, по мери својих наслеђених или стечених склоности и схватања и снази својих изражајних могућности; свак сноси моралну одговорност за оно што прича, и сваког треба пустити да слободно прича. Али допуштено је, мислим, на крају пожелети да прича коју данашњи приповедач прича људима свога времена, без обзира на њен облик и њену тему, не буде ни затрована мржњом ни заглушена грмљавином убилачког оружја, него што је могуће више покретана љубављу и вођена ширином и ведрином слободног људског духа.

     Јер, приповедач и његово дело не служе ничем ако на један или на други начин не служе човеку и човечности. То је оно што је битно.“

       Ученици су такође погледали и видео записе о овом важном догађају како би употпунили слику о значају и атмосфери на додели награде, као и интервју с писцем.

Leave a Comment