Eкономска трибина школске 2022/2023. године.

„Од ученика Економске школе  до успешног стручњака“

У просторијама нове медијатеке Економско-трговинске школе, 7.11.2022. године, после две године паузе изазване пандемијом вируса COVID 19,  професори економске групе предмета Дубравка Варађанин и Станислав Звишин организовали су  економску трибину под називом Од ученика Економске школе до успешног стручњака“.

 Циљ ове трибине, као и претходних, је да нашим ученицима приближи теме и трендове у области економије, али и изазове и шансе присутне у нашем привредном окружењу. У одабиру овогодишње теме руководили смо се чињеницом да се наши ученици – матуранти налазе на једној од животних раскрсница и да ће им искуства наших гостију бити од драгоцене помоћи у будућности, посебно у решавању дилеме која стоји пред њима: да ли су себе пронашли у Економској школи, да ли да наставе школовање, куда и шта након завршених студија.

Наши гости били су: Дијана Рацков, школске 2006/2007. године  ђак генерације Економско-трговинске школе из Кикинде, a сада професор математике, запосленa као старији ревизор у компанији А1 у Београду и Томислав Јовановић, такође бивши ученик Економско-трговинске школе из Кикинде,  дипломирани економиста, а данас менаџер јавних набавки у привредном друштву ДОО „Промедиа“ из Кикинде . Трибини је присутвовало 26 ученика матурантског одељења  4.1 смер ─ комерцијалиста  и наша колегиница Мирјана Секулин, професор економске групе предмета.

Гости су, после краћег представљања, причали о томе зашто су својевремено уписали Економско-трговинскu школу у  Кикинди и шта им је нарочито било интересантно у нашој школи.  Изразили су мишљење да је Економско-трговинска школа  била прави избор,  да им је обезбедила добру основу, како за даље школовање, тако и за живот. Истакли су да је веома важно имати економску, односно финансијску писменост.

Током трибине, на најбољи начин, кроз фотографије из некадашњих учионица, са екскурзија и са  наградних путовања , приказано је како је изгледао ученички живот у нашој школи. Насупрот томе, ученицима су приказане и фотографије из тренутног радног окружења, где се дружење наставља и након школе, такође уз учење и развој сваког појединца.

Ученици су имали прилику да од наших гостију добију информације о важности формалног образовања које се стичне на факултетима у Србији. Препорука гостију је била да ученици треба да студирају, наравно, уколико имају амбиција и материјалних могућности.

Посебно је истакнута важност континуираног усавршавања неформалног образовања, путем разних семинара, радионица и обука, који могу имати посебан значај приликом запошљавања младих људи без радног искуства, али и оног дела неформалног образовања, који се тиче волонтерског рада у предузећима и организацијама. Током излагања гости су приказали како треба да изгледа савремени CV и како се припремити за разговор за посао. Све ово представља бројне начине за стицање искуства, учење и професионално напредовање.

Овом трибином је на најбољи могући начин остварен циљ да наши матуранти сагледају своје  развојне могућности и  на тај начин открију сопствене путева ка успеху. Трибина је завршена великим аплаузом свих ученика као награда гостима за све лепо што је данас приказано.

У Кикинди, 8.11.2022. године                                 Организатори трибине:

 професори: Дубравка Варађанин и Станислав Завишин