Економско-трговинској школи била је част да 21.12.2022. године угости предаваче из Министарства информисања и телекомуникације са темом Безбедност  на интернету и друштвеним мрежама.

          У склопу превентивних активности које Школа спроводи, одржано је предавање у организацији Националног контакт центрa за безбедност деце, а присуствовали су ученици прве године и њихови наставници. 

          Министарство информисања и телекомуникација подстиче развој информационог друштва путем програма и пројеката под заједничким слоганом „Паметно и безбедно – „Smart and Safe“. Циљ ових активности је едукација и подизање свести о неопходности брзог, правилног и усмереног укључивања грађана, образовног система и привреде у савремене дигиталне токове.

          Центар је први, и за сада једини, институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу, пружајући могућност грађанима да се бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем онлајн платформе Паметно и безбедно.

          Циљ одржаног предавања је да се подигне  свест ученика  и њихових наставника о  добрим странама интернета, али и о свим свим могућим опасностима с којима се могу суочити.

          Уз савете како да се заштите на мрежи, да буду обазриви приликом саопштавања личних података и да имају на уму да на мрежи није све поуздано и да нису сви искрени, представљени су и бројни примери из стварног живота, али и начини на који млади могу да пријаве све врсте виртуелног насиља.

          Предавач је посебно истакла важност међусобног поверења родитеља и деце што је и први корак у  превенцији свих облика насиља на интернету, јер је животно  искуство  одраслих незаменљиво у свим сферама интересивања младих.