У четвртак, 2. новембра, доктор Горан Абрахам је у нашој школи одржао предавање под називом „Штетне навике и штетни фактори модерног доба као узрочници симптома и настанка болести“.

Предавању су присуствовали ученици из следећих одељења: I1, I2, I3, II2, III2 и IV1, као и професори: Ержебет Леринц, Љубица Иличин, Жељка Миличић, Александар Борић,  Данијела Тртић и педагог школе Маријана Силашки.

Предавач је на веома приступачан начин ученицима презентовао штетне факторе модерног доба као што су стрес, утицај стреса на организам, али је и објаснио механизме настанка симптома и болести, указао на превенцију настанка симптома и болести и њихово ублажавање. Као стресоре модерног доба навео је: пушење, ноћне изласке и прекомерну употребу алкохола, лошу исхрану и нездраве напитке, превелику буку и мањак одмора, емотивне стресоре, физичку неактивност, употребу технолошких олакшица…

Најчешће последице (обољења) су: гојазност, инфаркт срца, дијабетес, стерилитет, болести дисајних путева… На крају је нагласио да здрава исхрана, хидрација, одмор, смањење нивоа стресора (боравак у природи, позитивне мисли, смањење прекомерног рада) и добре навике могу да спрече настанак и ублаже симптоме и болести.

Данијела Тртић, проф., 5. 11. 2023. године, Кикинда