65. Међународни сајам књига, под слоганом „Повратак написаних“, одржан је у Београду од 23. до 30. октобра 2022. године. Школа је организовала 27.10.    посету овој манифестацији. Традиционално, четвртак је школски дан намењен организованим посетама ученика, наставника, школских библиотека, студената и професора. Сајам су посетила 52 ученика и 3 професора, Наташа Крстић, Jасна Попов и Емил Хофгезанг.

            На Сајму књига посетиоцима се представилo око 400 излагача, а земља-почасни гост била је Румунија. Поред домаћих, учествовали су и издавачи из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Италије, Мађарске, Немачке, Белорусије, Русије, Кине, Ирана, Швајцарске, Марока, Египта, Индије и Пољске.

            Овогодишњи програм Сајма конципиран је у седам целина које су посвећене савременој књижевности и издаваштву, актуелној теоријској и критичкој мисли, уређивању и опремању књига, као и односу савремених медија према књизи. Било је тешко одолети мноштву штандова и књига, те су ђаци купили њима интересантна штива популарних аутора и издавача.

            Ученици и професори су на Сајму имали прилику да присуствују и Сајму образовања “Образована Србија, успешна Србија“, на којем је промовисано учење као доживотни процес и указано је на значај школовања и усавршавања. Највећу пажњу су привукли штандови факултета, који су били атрактивни за наше ђаке матуранте, а будуће студенте, где су прикупили пропагандни материјал и флајере као смернице за наставак будућег школовања.

            Обишли смо и изложбе посвећене Васку Попи, Бориславу Пекићу и Жозеу Сарамагу.

            Посета Сајму је трајала до 14.00 часова, након чега је била организована посета Тржном центру „Ушће“ где су ученици су имали слободно време за обилазак, окрепљење или куповину до 17.00 часова.  

            Путовање је организовано у сарадњи са ЈП “Аутопревоз” који се побринуо да сигурно и на време испоштујемо сатницу. Повратак у Кикинду је био у 19.45 часова.

У Кикинди, 28.10.2022

Тим за маркетинг