„IT SUBOTICA 2030“ је организација настала на иницијативу суботичких IT компанија и образовних установа са намером да град Суботица постане препознатљив регионални IT центар, који нуди боље услове за живот и рад и са том намером је осмислила „IT OPEN“.

„IT SUBOTICA 2030“ је 01.04.2022. године организовала  први „IT OPEN“ за матуранте средњих школа из Сомбора, Бачке Тополе, Сенте, Куле, Бечеја, Кикинде и обезбедила им превоз.

            Из наше школе смо пошли у 8 часова, а  путовало је  44 ученика и два професора, Наташа Крстић и Мирјана Секулин.

Обилазак Суботице, Факултета, центра града и одлазак до фирми се одвијао у пратњи водича.

Прво смо посетили Економски факултет где су нам презентовали град Суботицу њену културу, историју, привредни потенцијал, упознали су нас са студијским програмима с посебним нагласком на пословну информатику и  могућностима студирања. Ученици су разговорали са садашњим студентима који су им из прве руке причали о студентском животу у Суботици. У оквиру посете Факултету, обишли смо и Студентски дом поред факултета где су ученике информисали о смештају у њему као и о условима добијања дома на кориштење.

            Посетили смо Регионални иновациони start-up центар где нам се представила компанија ConcordSoft. Прошетали смо се и до канцеларија две компаније: Infostud Grupа и компанија Auxality где су нас дочекали са пригодном закуском, упознали нас са радом и омогућили нам обилазак пословног простора. Пријатно смо се изненадили када смо видели некадашњег ученика наше школе, који је сада на мастер студијама пословне информатике и ради у компанији Auxality.

            Ученици су с пажњом и интересовањем слушали корисне информације. Постављали су питања, одговарали на постављена, а били су и активни учесници.

            Повратак у Кикинду је био у 19 часова и 50 минута  аутобусом „Аутопревоз“.

У Кикинди, 04.04.2022.