Такмичење ученика у беседништву

 IMG ekipa ETS 095920Организатор 21. Такмичења ученика средњих школа у беседништву које је одржано 10. и 11. Марта у Нишу је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Заједница школа и Правно-пословна школа у Нишу, као домаћин и организатор такмичења. Ученици су се такмичили у три дисциплине: беседа на задату тему, беседа на изабрану тему и импровизована беседа. Такмичење ученика у беседништву има за циљ подстицање и продубљивање знања, исказивање посебних склоности, развијање способностиговора, аргументовања, правилног закључивања, примену правила лепог говора, развијање креативности, неговање такмичарске традиције и такмичарског духа код ученика.

Економско-трговинска школа у Кикинди је први пут наступила на оваквом такмичењу. Екипу су сачињавале ученице, матуранткиње Неда Сарић (4-3 одељење) и Јелена Мишкељин (4-1 одељење). Ментор им је била Ержебет Леринц, професор правне групе предмета.

Јелена Мишкељин је наступала у дисциплини беседа на задату тему “Нека се чује и друга страна“ а Неда Сарић са изабраном темом „Смисао живота“. Обе су учествовале у импровизованој беседи. Јелена је извукла тему “ И људе послушај и своје памети имај“ а Неда Сарић „ Најпре провери а онда веруј“. У укупном пласману Економско-трговинска школа освојила јетреће место (са 60 бодова )иза Економске школе из Ужица и Правно-пословне школе из Београда, док је Неда Сарић заузела друго место у категорији импровизоване беседе. Импровизована беседа је најтежа зато што се тема извлачи пред жиријем а такмичар има само пола сата да састави концепт , без помоћи ментора. Након истека тог времена одмах наступа пред публиком.

За Економску школу је ово веома велики успех. Ученице су се дуго и темељно припремалеу оквиру секције Основе реторике и беседништва која у Школи постоји већ пету годину. Неда је њен члан три, а Јелена две године. За то време имале су неколико јавних наступа, што им је помогло да науче како да се изборе с тремом. Највећи непријатељ беседника је управо трема која паралише и онемогућава да се мисли јасно изразе. И на Републичком такмичењу је било неколико учесника који су усред беседе, због треме, одустали. Обе ученице наше школе су успеле да победе трему и да пред пуним амфитеатром на Правном факултету у Нишу изговоре обе беседе.

Ученице су се е веома добро снашле на такмичењу, иако су први пут наступале пред веома великим бројем непознатих слушалаца, у непознатом граду, пред жиријем који су сачињавали професор Правног факултета у Нишу, глумац Народног позоришта у Нишу и судија Апелационог суда у Нишу. Верујем да ће им овај пласман помоћи у даљем школовању а искуство које су стекле подстаћи их да се и даље усавршавају и постигну успехе у свакој професији коју одаберу.

„Говори да те видим“ рекао је Сократ , Он је желео да нагласи како је у сваком послу комуникација је веома важна . Неда и Јелена су то увиделе и верујем да ће на овом пољу и даље постизати успехе.

IMG 3.mesto ETS164558   IMG Neda Saric drugo mesto 164447

IMG ispred pravnog 085608  IMG nagrade