„Фер игром сви побеђују“

20170521 115402Економско-трговинска школа и Центар за стручно усавршавање Кикинда, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице реализовали су пројекат под називом „Фер игром сви побеђују“.

Пројекат је обухватио 80 ученика седмог и осмог разреда основних школа  као и ученике првог и другог разреда средњих школа са територије општине Кикинда.

Циљеви пројекта  су били да се ученици упознају и друже уз међусобно поштовање и уважавање нарочито током спортских дешавања. На спортским такмичењима је приметно агресивно понашање младих и најважнији циљ је утицати на младе како би се спортски објекти претворили у места која су и намењена сврси а не обрачунима међу групама навијача. Електронски спорт је игра која има систем такмичења где се поштују правила фер-плеја и где се успешно санкционишу преступи. На један такав начин, кроз најомољенији начин учења, путем рачунара, учимо децу како се треба понашати током спортских сусрета.

Идеја за овај пројекат је потекао пре три године од професора информатике Тање Радованов и Емила Хофгезанга који су реализовали део везан за електронски спорт, док је спортска такмичења из баскета и малог фудбала реализовао професор физичке културе и васпитања Дејан Карановић.  

Поред тих актвности одржано је предавање у оквиру школе о правилима лепог понашања на интернету. Исто тако, представници сваке екипе учествовали су на квизу који је одржан у Центру за стручно усавршавање. Квиз се састојао од питањима из области  лепог понашања на интернету и током спортских дешавања, о историјату спорта, правилима као и осталим интересантним детаљима из ове области .

Како играње игрица има негативну конотацију код родитеља ученика,  учеснике бисмо похвалили јер нису запоставили обавезе у школи с обзиром да се пројекат реазлизовао при крају школске године. Један од пратећих циљева је управо био и овај.

Посебно се захваљујемо  директоруима  ЈП „Аутопревоз“, „Гриндекса“, „Мокија“, Центра за стручно усавршавање а пре свега Покрајинском секретаријату за образовање, прописе управу и националне мањине-националне заједнице јер су нашли разумевања да подрже један овакав пројекат.