IV национални сајам виртуелних предузећа

1Ове године се IV Национални сајам виртуелних предузећа одржао у Бечеју од 20.05.-21.05.2011. год. Сајам је одржан под покровитељством Министарства просвете и науке, Култур-Контакт Аустрија, GIZ-а и ЕТШ Бечеј. Организован је у циљу симулирања рада пословања виртуелних предузећа у привредном окружењу.

Част да презентујемо наше предузеће, школу и град припала је ученицима 32 одељења, образовног профила-финансијски администратор: Маријани Голић, Душану Латиновићу и мени, Катарини Сабо. На сајму смо представљали ВП „Forma Piel“ које се бави трговином пословне и кожне галантерије. Са професорицом Жељком Миличић смо на време отпочели са припремама, те смо до наведеног датума били у потупуности спремни.

У Бечеј смо стигли 19.05.2011. год. Пратећу опрему смо одложили у халу, у којој се одржавао сајам. Љубазни домаћини су нас спровели до хотела „Бела Лађа“у ком смо одсели оба сајамска дана.

20.05.2011. год. – Први дан сајма. Учесници сајма (ученици) су били у обавези да од 8 часова отпочну са сређивањем штанда свог виртуелног предузећа. Професори су у то време обилазили историјске знаменитости града Бечеја – уз стручног водича професора историје школе домаћина. Отварање сајма је било у 10:30 часова. И први сајамски дан је отпочео. Уређени штандови, пропагандни материјали и хала пуна посетилаца су били посебан угођај за све нас. Како је време одмицало и ми смо се у потпуности на те услове привикли. На крају првог дана, у 17 часова, одлазимо на краћи одмор у хотел. Те вечери је организовано дружење за учеснике сајма, којих је било стотинак, у дворишту ЕТШ Бечеј.

21.05.2011. год. – Други дан сајма. Обављају се интензивне трансакције са правним лицима, уз попуњавање све потребне пратеће документације (поруџбенице, фактуре, уплате налогом за пренос на штанд наше виртуелне WSB банке из Ужица, склапање уговора о дугорочној сарадњи, наградне игре за ревносне купце). Увидели смо да смо врло стручни и едуковани у погледу обављања оваквих послова. Морам признати да то није био случај са неким другим учесницима – показивали су приликом склапања послова са нашим ВП извесне непознанице у овим пословима. Такође смо били врло информисани о асортиману производа који смо продавали, врло педантни у попуњавању документације, спремни за пословне разговоре. Све ове наведене критеријуме су бодовали чланови жирија. Било их је укупно пет, и обилазећи штандове, бодовањем су касније утицали и на крајње резултате нашег рада. Тог дана ученици наше школе и професори су нам били у посети. И они су били у улози купаца, као физичка лица. Било нам је драго што су дошли да подрже наш рад.

Од 32 предузећа ВП „Forma Piel“ је заузело шесто место на завршној ранг листи. Али сматрамо и желимо да се држимо пароле – да заиста није било лошег предузећа, јер сви су се трудили и уложили максимум могућих потенцијала. А то треба ценити и вредновати! Управо овакве манифестације зближе људе из многих удаљених места. Наше искуство једне овакве манифестације је немерљиво. Стекли смо утисак реално виртуелног рада привредних друштава. Искуство више које ће нам помоћи у настојањима да будемо оспособљени и за овакав вид рада у привредним друштвима.

Захвални смо директору школе Томиславу Бартолићу што нам је омогућено да учествујемо на једном оваквом такмичењу. Пуну подрушку смо имали од професора који су нам у току досадашњег школовања пренели знања која смо могли да применимо.

Захваљујемо се и нашој професорици, директору ВП „Forma Piel“, Жељки Миличић на стрпљењу и труду у самим припрема за учествовање на IV Националном сајму.


Катарина Сабо 32


  • 1
  • 10
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9