Конференција за новинаре

3

Конференција за новинаре „Са матуре право на посао“

У петак, 27. маја 2011. године одржана је конференција за новинаре у циљу презентације кампање „Са матуре право на посао“.

Пројекат финансира немачка огранизација GIZ у сарадњи са Министарством просвете и науке Републике Србије. У реформу је укључено 48 школа у Србији.

Циљ кампање је промовисање огледних профила који су настали као резултат овог пројекта.

У оквиру пројекта развијено је пет нових образовних профила који покривају подручја рада- економија, право и администрација; трговина, угоститељство и туризам. Oви образовни профили осмишљени су у складу са реалним потребама привреде.

Нови образовни профили су:

 - пословни администратор,

 - финансијски администратор,

 - банкарски службеник,

 - службеник у осигурању и

 - комерцијалиста.

 

У нашој школи постоји још један огледни образовни профил - туристички техничар, у подручју рада - трговина, угоститељство и туризам. Овај образовни профил је под покровитељством Аустријског Министарства за образовање, науку и културу.

Сви образовни профили који су обухваћени овим пројектом нису производ насумичног одабира већ су резултат статистичких анализа о тренутним потребама за образовним кадром у Републици Србији.

Конференцију за новинаре отворио је директор Школе Томислав Бартолић.

О образовном профилу - финансијски администратор говорили су професорица Ивана Којић и ученик трећег разреда Душан Латиновић.

Маријана Лаушев је прошле школске године завршила смер – финансијски администратор. Маријана се запослила у Општинском суду у Кикинди. Захваљујући њеном теоретском знању и практичним вештинама Маријана је успешно положила државни испит и полако напредује у послу.

Јелена Симић успешни студент треће године Економског факултета у Суботици је говорила о предностима образовног профила - финансијски администратор.

Професорица Јасна Грбић и ученица трећег разреда; Биљана Баста говориле су о смеру комерцијалиста и његовим предностима у односу на друге образовне профиле.

Госпођа Драгана Галић, власник књиговодствене агенције има најбољи увид у радну културу и знање наших ученика. Ученици два образовна профила финансијски администратор и комерцијалиста- оглед обављају праксу у агенцији. Госпођа Галић је новинарима пренела искуства о раду ученика на практичној настави.

Професорица Ержебет Леринц и Доротеја Кнежевић, ученица другог разреда образовног профила- службеник у осигурању говориле су о специфичностима и значају овог образовног профила.

О образовном профилу - туристички техничар говориле су професорица Наташа Крстић и ученица другог разреда Мина Чичулић.

Власник туристичке агенције „Оаза“, господин Мирослав Брандић говорио је о практичним вештинама ученика које стичу током практичне наставе у туристичким агенцијама.

Ове школске године наша школа уписује пословног администратора. О овом профилу говорила је професорица Зора Гавранчић.

Координатор огледних одељења позвала је новинаре да присуствују раду виртуелном предузећу „Forma piel“, где су ученици новинарима показали како ће урадити калкулацију продајне цене робе на основу приспеле фактуре.

Новинари су били одушевљени јер су имали прилику да уз помоћ ученика III2 одељења, науче да ураде калулацију у EKSEL-u.

Новинарима је уприличен коктел који су организовали ученици обрзовног профила кувар / посластичар.

Техничку подршку пружио је Драган Голић, који је урадио презентацију у PowerPointu.

Данијела Мандић била је лекторска подршка.

 

Зора Гавранчић, координатор огледних одељења


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4