Велики успех младих кувара наше школе

Велики успех младих кувара наше школеВелики успех младих кувара наше школе

После (не)очекиваног успеха куварског пара наше школе и освајања првог места на међународном такмичењу у кувању гулаша поводом Дана Економско-трговинске школе, уследио је нови позив и нови изазов: међународни кулинарски фестивал, Љубовија 2015. Ово престижно такмичење окупља сваке године око 150 екипа које се такмиче у разним кулинарским категоријама.

Верица Колданов и Ђорђе Дошен, ученици-кувари наше школе, добили су задатак да се опробају у најзахтевнијој категорији под називом: етно трпеза гостољубивог домаћина. Задак им је био да саставе мени, односно комплетан оброк од четири групе јела карактеристичних за наше поднебље, затим да та јела самостално спреме, презентују их међународним судијама и препоруче пића пре, у току и после сваког јела. Учинили су то и заслужили поштовање много старијих и искуснијих од њих. Могли би и даље тако, али нећемо. Пошто је увек корисније да други говоре о нама и нашој деци, преносимо у целости извештај са фејсбук странице града Кикинде:


"На 8. Међународном дринском гастро фестивалу, који је одржан у Љубовији, 9. маја, екипа кикиндске општине је практично постала апсолутни победник Гастро феста са оосвојеном по једном златном, сребрном и бронзаном медаљом... У екипи наше општине били су и ученици Еномско-трговинске школе, Верица Колданов и Ђорђе Дошен, који су наступали у најтежој и најбројнијој категорији - припремању хране етно кухиње. Међутим, медаља им је, према речима чланова жирија, измакла, буквално за длаку. Нијансе су одлучивале. Али ако је за утеху, бројни гурмани и сладокусци, који су након жирија пробали њихове специјалитете са припремљене трпезе, били су једноставно одушевљени мајсторијама ових младих кувара."

Извор цитата:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1566480280279966.1073741843.1484460885148573&type=1..

Захваљујемо се свим професорима који су помогли: Милану Малетићу, Љиљани Салкаи, Славици Богосав, Жељки Миличић, Зори Гавранчић и другима, затим радницима наше школе Драгану Марићу, Гордани Телечки и Божани Ђорђевић, ученику наше школе Мартину Караџину који је донирао материјал и спремио пратеће пекарске производе. Такође, дубоку захвалност дугујемо Славици Гајић, етнологу Народног музеја Кикинда, госпођи Анки из удружења Сувача и АЗДНМ ''Гусле'' из Кикинде.

Душко Вокић

 

  • Ljubovija
  • Ljubovija2
  • Ljubovija3
  • Ljubovija4
  • Ljubovija5
  • Ljubovija6